De Twijfeltelefoon is in eerste instantie opgericht door het Erasmus MC, en inmiddels een samenwerkingsverband van de universitair medische centra en de huisartsen. De lijn is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur bereikbaar op het nummer 088-7555777. De lijnen worden bemenst door getrainde geneeskundestudenten. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.
Hij is gestart als Vaccinatietwijfeltelefoon om onafhankelijke informatie te geven aan mensen die twijfelen of vragen hebben over het coronavirus. Sinds maandag 11 april staat de lijn van de Twijfeltelefoon ook open voor vragen over HPV-vaccinatie. De Twijfeltelefoon hoopt zoveel mogelijk vragen van tieners en hun ouders of verzorgers te beantwoorden over het belang van de HPV-vaccinatie.
De HPV-vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker die worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus: baarmoederhalskanker, vaginakanker, schaamlipkanker, peniskanker, anuskanker en mond- en keelholtekanker. De vaccinatie wordt sinds kort ook aan jongens aangeboden.
Vaccinatiegraad blijft achter
Om het aantal gevallen van baarmoederhalskanker terug te dringen tot 4 per 100.000 vrouwen, zoals de WHO wil, is een vaccinatiegraad van 90 procent nodig.
De vaccinatiegraad schommelt nu landelijk rond de 63 procent. In de grote steden is dat percentage nog veel lager. Waarom nemen meisjes geen vaccin? ‘Desinformatie, twijfel over veiligheid en werkzaamheid, peer pressure, onterechte aannames van ouders dat hun dochter dat niet nodig zou hebben gezien de associatie met seks.
Lees hier meer informatie over de twijfeltelefoon.
Bron: ErasmusMC