Home > Nieuws > Nieuws vak > TABOEIEND is effectief in doorbreken taboes over mentale gezondheid

In 2021  lanceerden Stichting Durf Te Vragen, waar YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman oprichters en ambassadeurs van zijn en VIGO (Vincent van Gogh GGZ), het taboe doorbrekende TABOEIEND. TABOEIEND komt naar middelbare scholen met het doel om jongeren duidelijk te maken dat het normaal is om te praten over hoe het met ze gaat en hoe ze zich voelen.

Recent onderzoekin samenwerking met de Radboud Universiteit en VIGO, toont aan dat TABOEIND hierin glansrijk slaagt. Daarmee is het een wetenschappelijk bewezen effectieve interventie die het taboe op praten over mentale gezondheid bij jongeren doorbreekt.

Robot Foob
TABOEIEND is een virtuele en interactieve experience voor de eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs. Robot Foob komt samen met een preventiewerker van Vincent van Gogh naar de klas en laat de jongeren door middel van games en video’s op een laagdrempelige manier kennismaken met mentale gezondheid. Op een speels en luchtige manier wordt verteld dat mentale klachten veel voorkomen en zijn jongeren in staat deze eerder te herkennen en erkennen. Dit verlaagt de drempel om hiermee naar een vertrouwenspersoon of een huisarts te gaan, waarmee grotere, complexere problemen kunnen worden voorkomen.

Meetbaar effect dat TABOEIEND het taboe doorbreekt
Het onderzoek is uitgevoerd door Radboud Universiteit Nijmegen en VIGO. De effectiviteit van TABOEIEND is getoetst aan de hand van een voor- en nameting. De voormeting vond plaats één week ervoor. De nameting vond plaats direct nadat TABOEIEND in de klas was. Uit de resultaten van de effectmeting blijkt dat de interventie TABOEIEND het gewenste effect heeft. Na de interventie blijkt dat jongeren beter weten dat ze met iemand kunnen praten over hoe het met ze gaat en hoe ze zich voelen. Daarmee is TABOEIEND een wetenschappelijk bewezen effectieve interventie op dit doel. Een zeer mooi resultaat, want aandacht voor de mentale gezondheid onder jongeren is relevanter dan ooit, zegt Fieke van Casteren, directeur Business Ontwikkeling & Innovatie van VIGO“Wij zijn heel blij met de resultaten. Door de inzet van TABOEIEND kunnen jongeren eerder het gesprek aangaan over hun mentale gezondheid en indien nodig passende zorg krijgen. Hiermee verkleinen we de kans op ernstige psychische aandoeningen op latere leeftijd.”  

Bijzondere effectiviteit bij jongeren met meer problemen
Nadere analyse wijst uit dat TABOEIEND specifiek goed lijkt te werken bij jongeren met meer problemen. Zo zijn de grootste effecten te zien bij jongeren met grens- of verhoogde emotionele problemen, problemen met leeftijdsgenoten en jongeren die op meerdere gebieden problemen hebben. Juist voor jongeren met deze problemen is het belangrijk om te weten dat het normaal is om te praten over hoe het met ze gaat en hoe ze zich voelen.

Bron: GGZ nieuws