Home > Nieuws > Nieuws vak > Recyclen van doppen 2.0 winnaar AJN-AIOS-Prijs

Myrna Linders won op 14 april met haar inzending ‘Kwaliteitsverbeterplan inzamelen doppen-2.0 de AJN-AIOS-Prijs (de AAP-prijs). De jury roemt het duurzame initiatief dat uitblinkt in eenvoud én iets oplevert voor het goede doel.

Eerste uitreiking van AJN-AIOS-Prijs 

Myrna Linders ontving de aios-prijs van juryvoorzitter Manje Dijkema. De prijs werd voor het eerst uitgereikt tijdens het vierde lustrum van de AJN-dag van AJN Jeugdartsen in Utrecht. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een aap.   

De aios maakt tijdens de opleiding verschillende opdrachten, zoals praktijk- en moduleopdrachten of publiceert een artikel. De AJN wil voor aios een podium bieden aan een product dat relevant is voor de jeugdgezondheidszorg, een innovatieve aanpak heeft van een probleem, impact heeft op de praktijk en als voorbeeld geldt voor de jeugdgezondheidszorg.  

Recyclen van naalddoppen 

In Nederland gooien wij miljoenen naaldendoppen weg. In de jeugdgezondheidszorg, maar ook in ziekenhuizen en bij huisartsenpraktijken. Dat kan anders, merkte Myrna Linders toen ze als basisarts bij de GGD Noord- en Oost Gelderland werkte. Daar verzamelden vele medewerkers onder aansporing van een fanatieke teamassistente de doppen in voor het goede doel.  

De assistente verzamelde alle doppen en leverde deze in bij het inzamelpunt van D-DOG (Doppen en Deksels Omzetten voor Geleidehonden). Een afvalverwerker die het plastic recyclet schenkt aan D-DOG een bepaald bedrag, dat gaat naar KNGF en stichting hulphond.   

Nadat  Myrna de overstap maakte voor haar opleiding naar de GGD Hart voor Brabant was ze verbaasd dat haar collega’s daar nog niet hadden gehoord van de mogelijkheid om doppen in te zamelen. Ze vond het bijzonder dat iets wat zo succesvol en vanzelfsprekend is in de ene regio, niet werd gedaan in de andere regio. Myrna startte in haar eigen team met het inzamelen van de naaldendoppen.  Toen Myrna voor haar opleiding een onderwerp voor een verbeterplan moest kiezen, was de keuze snel gemaakt. Na overleg met haar opleider, maakte Myrna een plan om het inzamelen van doppen te borgen binnen de organisatie, zodat het niet meer afhankelijk is van één medewerker.  

Juryrapport  

De jury bestaande uit Manje Dijkema en Lucy Smit, vindt dat de winnende inzending van Myrna Linders hoog scoort op zaken als innovatie en duurzaamheid. ‘Het onderwerp naalddoppen sluit naadloos aan bij de toenemende aandacht voor “planetary health” en de recent ondertekende Green Deal. Het concept blinkt uit in eenvoud en is vrijwel direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Bijna elke medewerker binnen de jeugdgezondheidszorg komt hiermee in aanraking en kan op deze manier met een kleine handeling een groot verschil maken. De inzender toont hiermee een betrokkenheid bij het milieu maar ook bij de medemens, door de opbrengst van de naalddoppen te schenken aan een goed doel, aldus het juryrapport. De jury hoopt dat Recyclen van doppen 2.0 een succesvolle uitrol krijgt. 

Speciale boxen 

Het inzamelen van naaldendoppen is binnenkort geborgd binnen GGD Hart voor Brabant. Bij alle consultatiebureaus en op locaties van de groepsvaccinaties staan goed herkenbare boxen. Het enige wat een medewerker hoeft te doen is de naaldendop in deze speciale box te deponeren. De facilitaire dienst zorgt dat de doppen bij een inleverpunt van D-DOG terechtkomen.  Myrna Linders: “Hopelijk zullen meer GGD’en, ziekenhuizen, zorginstellingen en huisartsenpraktijken volgen met het inzamelen van naaldendoppen. Goed voor het milieu én als je ze inlevert bij een inleverpunt van D-DOG ook nog eens een mooi geldbedrag voor het goede doel, een win-winsituatie dus!” 

Geïnspireerd? 

Wil je ook naaldendoppen inzamelen binnen jouw organisatie? Of weten hoeveel CO2 er bespaard wordt? Bekijk de Poster AJN-MyrnaLinders van Myrna.