Home > Nieuws > Nieuws vak > Positief taalgebruik helpt tegen angst en pijn

Bloedafname, een vaccinatie, het inbrengen van een infuus: het zijn geen fijne momenten voor kinderen. Gelukkig weten we inmiddels dat zorgverleners met goed gekozen woorden veel angst, pijn en stress kunnen voorkomen. Minder bekend is dat ook ouders met positieve taal hun kinderen kunnen helpen. Daarom is er nu de folder Helpend taalgebruik.

Prettige sfeer en afleiding

Woorden kunnen helpen, is de hoofdboodschap van de nieuwe folder Helpend taalgebruik bij ingrepen als bloedafname, een vaccinatie, het inbrengen van een infuus. Door positief taalgebruik tijdens de ingreep en door afleiding ervaart het kind minder angst, pijn en stress. Praten over pijn of waarschuwen voor een prik leidt juist tot meer angst en pijn. Wat wel helpt is tijdens de ingreep over iets anders praten, zoals de vakantie. En na afloop benadrukken wat er goed ging. Kinderen onthouden dat als een positieve ervaring. Het geeft vertrouwen voor de volgende keer.

De folder is ontwikkeld door Kind & Ziekenhuis in samenwerking met het kenniscentrum PROSA en de stichting Charlie Braveheart, de organisatie die initiatieven stimuleert die angst en pijn bij zieke kinderen verminderen. De inhoud kwam tot stand samen met kinderarts Arine Vlieger en (hypno-) therapeute Carla Frankenhuis. Zij zijn beiden gespecialiseerd in medische hypnose en suggestief taalgebruik. Vanuit hun organisatie Skills4Comfort trainen ze zorgverleners in vaardigheden tegen angst, pijn en stress bij patiënten.

De folder Helpend taalgebruik bij ingrepen is beschikbaar als online versie en als printversie.

Bron: kindenzorg