Jongeren drinken gemiddeld 2 à 3 glazen frisdrank per dag en besteden hier gemiddeld tussen de 3 tot 4 euro per week aan. Bovendien is er volgens jongeren een flinke prijsverhoging nodig om te stoppen met het kopen en drinken van frisdrank. Dit blijkt uit onderzoek dat de GGD Amsterdam onder jongeren van 12 t/m 16 jaar heeft uitgevoerd.
Het onderzoek onderstreept de noodzaak voor een combinatie van meerdere maatregelen om gezonde voedselkeuzes mogelijk te maken en overgewicht bij jongeren een halt toe te roepen. De meest effectieve maatregelen hiervoor zijn volgens het onderzoek: nationale regelgeving wat betreft prijs, on- en offline marketing en strengere eisen aan producten.
Jaarlijks 73.000 extra calorieën
Jongeren worden continu blootgesteld aan frisdrank: thuis, bij vrienden, op school, onderweg en in de supermarkt. De consumptie van 2 à 3 glazen per dag is goed voor jaarlijks 73.000 extra calorieën, wat overeenkomt met ruim een maand eten en drinken. Jongeren vinden het heel normaal om de hele dag door frisdrank te drinken. Slechts 12% van de geënquêteerde jongeren drinkt nooit frisdrank. Meer dan 50% van de frisdrank kopen jongeren in de supermarkt. Ouders spelen een belangrijke rol; een derde van de jongeren geeft aan frisdrank mee te krijgen van thuis.
Lees hier het rapport jongeren-omgeven-door-suiker-frisdrankconsumptie-onder-jongeren-wt22
Bron: GGD Amsterdam