In blijde verwachting zijn, of een roze wolk ervaren in de periode na de geboorte, is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Minstens 1 op de 10 vrouwen krijgt te maken met een depressie of met angstgevoelens in deze periode en dit blijft helaas nog te vaak onbesproken. Hoe signaleer je als professional vrouwen met deze klachten? Erover durven en kunnen spreken is van groot belang. En als je de klachten bespreekbaar hebt gemaakt, wat is er dan nodig aan vervolg? Hoe neem je ook de impact van de klachten op het kind mee, zonder de relatie met de (aanstaande) moeder kwijt te raken? Al deze aspecten komen aan bod tijdens dit symposium.
Hoewel (aanstaande) moeders door veel professionals worden gezien in deze fase, worden depressieve klachten lang niet altijd gesignaleerd. Terwijl professionals veel verschil zouden kunnen maken door de klachten bespreekbaar te maken en moeders laagdrempelig ondersteuning of behandeling te bieden.
Tevens is er tijdens dit symposium contact met hoogleraar Linda Chaudron in Portland Maine, USA, gespecialiseerd in perinatale stemmings- en angststoornissen. In een dialoog worden de ervaringen rond de aanpak van perinatale psychische klachten uitgewisseld en mogelijke oplossingen en missies voor toekomstig onderzoek verkend.
Accreditatie ABSG 3 punten
Meer informatie en inschrijven: van Hoytemastichting