Iedereen is anders, zowel uiterlijk als innerlijk. Uiterlijk zijn de verschillen snel te zien, maar hoe mensen de omgeving ervaren is ook voor iedereen anders. Iedereen reageert op een eigen manier op prikkels uit de omgeving: sommige mensen nemen heel veel op, terwijl anderen zich alleen richten op wat op dat moment voor hen belangrijk is en alle andere prikkels kunnen vermijden. Het een is niet beter dan het ander. In sommige gevallen heb je voordeel bij het waarnemen van veel prikkels, in andere gevallen is het negeren van (te) veel prikkels juist gunstig. Alle variaties zijn voor mensen in het algemeen belangrijk, met elkaar hebben we alle mogelijke variaties die nodig zijn om te kunnen overleven als groep. Dit wordt ook wel neurodiversiteit genoemd.
Dat klinkt allemaal heel erg leuk en praktisch als het de groep betreft, maar is in de praktijk voor het individu niet altijd even fijn. De manier waarop prikkels worden verwerkt is een gevolg van hoe je brein ze ervaart en welk belang hier (onbewust) aan gehecht wordt. Als jij toevallig degene bent die heel veel prikkels opmerkt, is dat voor jezelf best belastend en kan je functioneren behoorlijk beïnvloeden. Als jij degene bent die juist heel weinig opmerkt uit de omgeving, zul je niet snel overvraagd worden op dat gebied, maar kun je ook veel missen, wat je door je omgeving misschien niet in dank afgenomen wordt. Dit kan behoorlijk wat stress opleveren, en laat die stress nu ook weer van invloed zijn op hoe je de omgeving en de prikkels waarneemt. Het lijkt wel een vicieuze cirkel…
Hoe zit dat nu, met die onderlinge verschillen? Hoe werkt dat in het brein en waardoor komt het dat de ene persoon meer prikkels ervaart dan de andere persoon? En wat heeft dit voor gevolg voor het functioneren? Kun je hier mee leren omgaan, het trainen? Al deze vragen worden in het webinar behandeld.
Accreditatie ABSG is aangevraagd
Meer informatie en aanmelden: Scem