Ook in het afgelopen jaar zijn er opnieuw veel ontwikkelingen geweest op het gebied van infectieziekten en vaccinaties, zowel binnen als buiten het Rijksvaccinatieprogramma.
De HPV vaccinatie wordt nu ook aangeboden aan jongens. Bovendien is de leeftijd van deze vaccinatie vervroegd. De informed consent procedure deed zijn intrede in de JGZ, met nog ongewisse gevolgen voor de duiding van de vaccinatiegraad. Kinderen vanaf 5 jaar konden gevaccineerd worden tegen het SARS-CoV2-virus.
Dit jaar zijn er meerdere rapporten van de Gezondheidsraad uitgekomen die adviezen uitbrachten t.a.v. het RVP. Het advies over meningokokken B, en met name ook het advies over het RVP in zijn geheel. Tijdens de ééndaagse komen beide adviezen uitgebreid aan bod.
Het dossier ‘rotavirusvaccinatie’ sleept al een aantal jaren. Recentelijk heeft het ministerie van VWS besloten om, tegen het advies van de Gezondheidsraad in, om universele rotavirusvaccinatie niet op te nemen in het RVP. Hoe wordt hier door het veld over gedacht?
Tijdens de SARS-CoV2-pandemie werden reacties op de vaccinaties nauwlettend gevolgd door Lareb en RIVM. Wanneer is een reactie een echte bijwerking en wanneer is deze bijwerking een echte allergische reactie? Ook dit komt aan bod.
Twijfelen over vaccineren en weerstand ertegen is net zo oud als het vaccineren zelf. Momenteel komt er steeds meer kennis uit wetenschappelijk onderzoek hoe nu het beste een gesprek te voeren met ouders die twijfelen en veel vragen hebben. Voor de dagelijkse JGZ-praktijk is het van belang een evidence based leidraad te hebben voor gespreksvoering over vaccineren en vaccinaties.
Accreditatie ABAN is aangevraagd
Meer informatie en aanmelden: Vaccinology Masterclass